"GODINAMA NE PRIČAM SA BRATOM, ON JE KLASIČAN PRIMER...": Ispovest Valeriana Savića, NEBINARNE OSOBE, o porodici
Valerian Savić, Foto: Printscreen / Instagram / valerian.core

prva deklarisana nebinarna osoba

"GODINAMA NE PRIČAM SA BRATOM, ON JE KLASIČAN PRIMER...": Ispovest Valeriana Savića, NEBINARNE OSOBE, o porodici

Valeran Savić je rekao da nebinarne osobe u mnogome danas žive u tajnosti

Objavljeno: 12:58h

Valerian Savić sebe kvalifikuje kao nebinarnu osobu. Iako mnogi za njega kažu da je prva deklarisana nebinarna osoba u Srbiji, Valerian kaže da su one postojale pre njega i da će postojati i posle njega.

Gostujući u "Jutro na Blic" Valeran Savić je rekao da nebinarne osobe u mnogome danas žive u tajnosti zbog homofobije i nacionalnog i religijskog ekstremizma.

Kada je u pitanju oslovljavanje osoba koje se deklarišu kao nebinarne, najbitnije je pitati kako se one osećaju, pa na osnovu toga ih i oslovljavati.

- Koristio sam prvo on i oni, a sada koristim i ona. Zamenice su tu da nas oslove. Surova realnost je da mi živimo u patrijarhalnom i mizoginom društvu i konzervativnoj sredini sa dosta predrasuda. Volimo da pakujemo ljude u kutije i identitete, što nebinarne osobe ne vole - kaže Valerian Savić.

Valerian Savić
Valerian Savićfoto: Printscreen / Instagram / valerian.core

Kako kaže, po njegovom mišljenju, besmisleno je stavljati rod i na decu i na igračke.

Shvatio da je nebinarna osoba 2021. godine

- Meni se to desilo 2021. godine, tada sam počeo da idem na psihoterapiju, oko šeste godine je počela ta indoktrinacija. Do tada sam imao pravo da se igram sa igračkama koje hoću i da budem šta ja hoću. Kasnije sam počeo da igram ulogu muškarca, jer mene tako videla sredina. Moja majka je to učinila da bi me zaštitila, jer sam ja trpeo nasilje od svoje četvrte godine i to pre svega od strane prijatelja mog starijeg brata, a zatim i od okruženja - kaže Valerijan.

Kako kaže, sa svojom porodicom danas nema gotovo nikakav kontakt.

1 / 5 Foto: Kurir TV

- Danas imam neko prihvatanje od majke, ali kod ostalih je bilo kompleksno. Ostali su se odaljili, moja baka me je prihvatila u potpunosti, ali nije prihvatila to da ja izađem u javnost. Ja sam se i od nje udaljio. Sa bratom nemam kontakt godinama, on je klasičan primer osobe iz Srbije što se tiče nacionalizma i religioznog ekstremizma. Kod njega se tačno zna ko je muško, a ko žensko u kući. Ja saosećam sa svojom snajkom jer se pitam šta će sa njom biti - kaže Valerian.

Kako ističe, ne želi da bude okružen ljudima koji njega ne prihvataju. Svoju porodicu našao je u okviru zajednice, njegovi prijatelji bili su ti kada je bilo najteže i oni su ga, kako kaže, spasili.

Bonus video:

04:49

NEBINARNA OSOBA IZ SRBIJE VALERIJAN SAVIĆ ZA KURIR: Svoju porodicu sam izabrao, smatram da igračke ne treba da imaju rod

(Espreso/ Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.